Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ενημερωτική συνάντηση με θέμα "Διατήρηση και αναπαραγωγή παλιών σπορικών της περιοχής" την Τετάρτη 3/12 στις 19:30 στο Δημοτικό Σχολείο Μιλάτου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου διοργανώνει την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου ώρα 19:30, στο Δημοτικό Σχολείο Μιλάτου, ενημερωτική συνάντηση με θέμα "Διατήρηση και αναπαραγωγή παλιών σπορικών της περιοχής". 

Η ενημέρωση θα γίνει από την Ομάδα "Κιβωτός Σπόρων" της Πολιτιστικής Ένωσης Δήμου Αγίου Νικολάου.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΜΙΛΑΤΟΥ
Μίλατος Λασιθίου ΤΚ 72400

Ανακοίνωση
Μίλατος 6/11/14

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Βραχασίου την Πέμπτη 30/10/14 παρουσία των μελών του συμβουλίου, του Δημάρχου Αγ. Νικολάου Αντ. Ζερβού, δημοτικών συμβούλων και δημοτών της περιοχής, ο Σύλλογος μας δέχθηκε από συγκεκριμένα άτομα συκοφαντική επίθεση σχετικά με τη στάση του στο θέμα της ολοκλήρωσης του παραλιακού δρόμου Μιλάτου Σισίου, που αποτελεί εδώ και δεκαετίες σταθερή αναπτυξιακή επιδίωξη για τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του χωριού μας. Τα άτομα αυτά προσπάθησαν να παρουσιάσουν ότι υπήρξε οικονομική συναλλαγή του συλλόγου μας με ξενοδοχείο της περιοχής με αντάλλαγμα την αλλαγή στάσης του Συλλόγου στο θέμα του παραλιακού δρόμου.
Για τις κατηγορίες αυτές έχουμε να απαντήσουμε τα παρακάτω:

1) Ο Σύλλογος μας ουδέποτε έχει αλλάξει στάση στο θέμα του παραλιακού δρόμου Μιλάτου Σισίου που απασχολεί τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας του χωριού μας εδώ και δεκαετίες. Θέλουμε ο δρόμος αυτός να ολοκληρωθεί και να ασφαλτοστρωθεί ώστε η Μίλατος να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στην εθνική οδό και  στην τουριστική ζώνη της βόρειας Κρήτης. Αποτελεί άλλωστε έναν από τους σκοπούς του συλλόγου η προσπάθεια για κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο του χωριού. Κατά καιρούς ο ιδιοκτήτης της ξενοδοχειακής επιχείρησης που βρίσκεται ανάμεσα στη Μίλατο και το Σίσι έχει ζητήσει διάλογο με το σύλλογο μας  ώστε να βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση για τη διέλευση του δρόμου στο συγκεκριμένο σημείο όμως οι λύσεις που εν τέλει προτείνονται είναι ανεφάρμοστες ή δεν οδηγούν στο στόχο της άμεσης σύνδεσης της Μιλάτου με το Σίσι. Βεβαίως το θέμα αφορά πρωτίστως την τοπική αυτοδιοίκηση και δευτερευόντως το σύλλογο μας και γι΄ αυτό ζητούμε από τη νέα δημοτική αρχή Αγίου Νικολάου να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα το οποίο αναφέρει: «ολοκλήρωση του παραλιακού δρόμου Μιλάτου Σισίου».

2) Το ΔΣ του Συλλόγου μας μαζί με 98 κατοίκους του χωριού το 2010 υπέβαλαν ενώπιον του πολυμελούς πρωτοδικείου Λασιθίου αγωγή που έλαβε αριθμό 189/2010 κατά της ξενοδοχειακής επιχείρησης που βρίσκεται ανάμεσα στη Μίλατο και στο Σίσι με την οποία ζητούσαν χρηματική αποζημίωση 300.000 περίπου ευρώ για την καταστροφή και αλλοίωση του περιβάλλοντος της περιοχής από ενέργειες του εν λόγω ξενοδοχείου και ζητούνταν αποκατάσταση. Στις 26/1/2012 υπήρξε ανταγωγή από την πλευρά του ξενοδοχείου με την οποία ζητούνταν μεγάλο χρηματικό ποσό και τελικά αποφασίστηκε η συνεκδίκαση από το πολυμελές πρωτοδικείο Λασιθίου των δύο αγωγών στις 12/12/2012. Το φθινόπωρο του 2012, λίγο καιρό πριν από την εκδίκαση, εκπρόσωποι των  εργαζομένων του ξενοδοχείου ζήτησαν από μέλη του ΔΣ του συλλόγου να υπάρξει διάλογος και να αποσυρθεί η αγωγή γιατί το ξενοδοχείο κινδύνευε με κλείσιμο σε περίπτωση καταδίκης και θα έχαναν τις δουλειές τους. Επίσης ενημερωθήκαμε ότι  περίπου 10 από τους αρχικούς ενάγοντες είχαν κάνει δηλώσεις προς τους αντίδικους ότι αποσύρουν την αγωγή,  γεγονός  το οποίο δεν είχαν γνωστοποιήσει στο σύλλογο. Λίγο μετά ο δικηγόρος του ξενοδοχείου επικοινώνησε στα πλαίσια των προβλεπόμενων διαδικασιών εξωδικαστικού συμβιβασμού με το δικηγόρο του συλλόγου μας και πρότεινε συμβιβασμό με αμοιβαία απόσυρση των αγωγών και απόδοση μικρού τμήματος του αιτούμενου χρηματικού ποσού ως  αποζημίωση από την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μιλάτου. Την ίδια περίοδο ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ζήτησε συνάντηση με το ΔΣ του συλλόγου μας και πρότεινε εναλλακτική λύση διέλευσης του παραλιακού δρόμου στην περιοχή του ξενοδοχείου. Από την πλευρά του συλλόγου μας επισημάνθηκε ότι το θέμα αφορά πρωτίστως το Δήμο Αγίου Νικολάου, αλλά επειδή ο σύλλογος έχει διαχρονική άποψη για το θέμα, θα συζητήσει την εναλλακτική πρόταση σε Γενική Συνέλευση των μελών του. ‘Ετσι,  το τότε ΔΣ του Συλλόγου συγκάλεσε γενική συνέλευση την Τετάρτη 28.11.12 και ώρα 6.30 μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Μιλάτου με θέματα:
1)Συζήτηση για εναλλακτική πρόταση που έχει κατατεθεί για το θέμα του παραλιακού δρόμου Μιλάτου - Σισίου
2)Καθορισμός στάσης ενόψει της εκδίκασης της αστικής αγωγής που έχει υποβάλει ο σύλλογος και κάτοικοι της Μιλάτου.

Στη συνέλευση (στην οποία παραβρέθηκαν και εργαζόμενοι του ξενοδοχείου) για το πρώτο θέμα αποφασίστηκε ότι η εναλλακτική πρόταση που είχε κατατεθεί για τον παραλιακό δρόμο δεν καλύπτει το στόχο της άμεσης οδικής σύνδεσης με το Σίσι  και ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει να ζητά από το Δήμο Αγ. Νικολάου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση και ασφαλτόστρωση του ήδη υπάρχοντος παραλιακού δρόμου, όπως πράγματι έγινε.
Για το δεύτερο θέμα αποφασίστηκε να γίνει δεκτή η πρόταση για τον εξώδικο συμβιβασμό με απόδοση 30.000 ευρώ προς το Σύλλογο αλλά να υπάρχει στο σχετικό συμφωνητικό ρητή αναφορά ότι ο συμβιβασμός δεν έχει καμιά σχέση με τη στάση των δύο πλευρών στο θέμα του παραλιακού δρόμου. 

Πράγματι στις 1/12/2012 υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου,  του ΔΣ του Συλλόγου και των κατοίκων που είχαν συνυπογράψει την αγωγή με το οποίο συμφωνήθηκε να αποσυρθούν οι αγωγές και από τις δύο πλευρές και να αποδώσει η ιδιοκτήτρια εταιρία του ξενοδοχείου αποζημίωση 30.000 ευρώ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μιλάτου   (από αυτά το 30% αποτελεί αμοιβή δικηγόρου + νόμιμο ΦΠΑ, ήτοι: 9.000 ευρώ +23 % ΦΠΑ = 11070, συνεπώς 18930 ευρώ μπήκαν στο ταμείο του συλλόγου ως αποζημίωση από το νόμιμο εξώδικο συμβιβασμό) .

Στο ιδιωτικό συμφωνητικό  αναφέρεται ότι «Τα συμβαλλόμενα μέρη δηλώνουν ότι επιφυλάσσονται ρητά για οποιοδήποτε νομικό ή πραγματικό ζήτημα για την οδό βορείως του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Το παρόν συμφωνητικό δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση παραίτηση από οποιοδήποτε σχετικό δικαίωμα τους»


Η παραπάνω ρητή αναφορά στο ιδιωτικό συμφωνητικό διαψεύδει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από συγκεκριμένα άτομα στην πρόσφατη  συνεδρίαση στο Βραχάσι, ότι ο Σύλλογος μας έλαβε χρήματα από την ιδιοκτήτρια εταιρία για να αλλάξει στάση στο θέμα του παραλιακού δρόμου. 
Είναι δε εξοργιστικό ότι ένα από τα άτομα ήταν αυτός που το 2012 είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπος των εργαζομένων του ξενοδοχείου και είχε παρακαλέσει το σύλλογο μας να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την ιδιοκτήτρια εταιρία για να μην χάσουν τις δουλειές τους…

Ως ΔΣ είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την τιμή και την υπόληψη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου και των μελών του, και γι΄ αυτό δίνουμε στη δημοσιότητα αυτή την ανακοίνωση με συνημμένο το περιεχόμενο του σχετικού συμφωνητικού που διαψεύδει τις διατυπωμένες κατηγορίες. 

Εφόσον αντιληφθούμε ότι στο μέλλον τα ίδια ή άλλα άτομα συνεχίζουν να διατυπώνουν δημόσια τους ίδιους συκοφαντικούς ισχυρισμούς περί χρηματικής συναλλαγής του συλλόγου μας με αντάλλαγμα την αλλαγή στάσης για το θέμα του παραλιακού δρόμου, δηλώνουμε ότι θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη με υποβολή μηνύσεων για να διαφυλάξουμε το κύρος και την υπόληψη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου και των μελών του.

Εκ του ΔΣ