Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Εκδήλωση Κλήδονα 2010

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και φέτος η εκδήλωση του πολιτιστικού μας συλλόγου για την αναβίωση του εθίμου του κλήδονα, την Πέμπτη 24/6/10 στη Μίλατο. Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας ενώ έγινε προσπάθεια αναπαράστασης της όλης διαδικασίας από τα παιδιά και τις γυναίκες του χωριού.

Πρώτα τα αγόρια έκαψαν του Μάηδες στις φωτιές του Άη Γιαννιού και πέρασαν πηδώντας 3 φορές πάνω από τη φωτιά. Μετά οι κοπέλες πήραν τη στάμνα και πήγαν στη βρύση να τη γεμίσουν με το αμίλητο χωριό. Η στάμνα τοποθετήθηκε στην πλατεία και οι νέες και νέοι του χωριού πέρασαν να ρίξουν τα ριζικάρια. Η στάμνα κλειδώθηκε με κόκκινο πανί και (την επομένη) άνοιξε με μαντινάδες από τις γυναίκες του χωριού με μια μικρή κοπέλα να βγάζει ένα ένα τα ριζικάρια από τη στάμνα, αντιστοιχώντας κάθε ριζικάρι με μία μαντινάδα. Ακολούθησε γλέντι και χορός με το συγκρότημα του Τριαντάφυλλου Στεφανάκη.

Ευχαριστούμε θερμά όσους επισκέπτες μας τίμησαν με την παρουσία τους και όλους τους χωριανούς μας που δούλεψαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.







Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΚΛΗΔΟΝΑΣ 2010

Το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιουνίου 2010, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου διοργανώνει αναβίωση του εθίμου του κλήδονα, στην πλατεία της Παναγίας στη Μίλατο.
Θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι με το λυράρη Τριαντάφυλλο Στεφανάκη.